2011. március 20., vasárnap

Tarkedli

Még egy fánk, de ezt most édesanyámtól tanultam. Tarkedli. Szlovák eredetű. Mivel tót származású vagyok, nálunk ez volt a fánk. Finom, édeskés ízű kelt tésztából sütjük forró olajban. Lekvárral - én kakaóval! :) - esszük.

Receptje: 

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő = 20 g
2 tojás
fél liter tej
10 dkg cukor
1 csipet só
olaj vagy zsír a kisütéshez 

Elkészítés:
A lisztet egy 3 literes edénybe öntjük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt a 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük (felfuttatjuk), azaz meleg helyre tesszük. Ez lesz a kovász. A kovászhoz keverjük a  2 tojás sárgáját, sót, a többi tejet és az egészet 10-15 percig fakanállal felverjük vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és 3/4 órán át kelesztjük.
Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját és azzal még néhány percig újra kelesztjük. Tükörtojás serpenyőbe forró olajban egy-egy kanálnyit kisütünk. Nem túl bő zsiradék kell. Lassan süssük, hogy a közepe is átsüljön. Amikor kész, porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

Tarkedli



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése